Jak je to s aukčními mincemi a limitovanými edicemi: Můžete je vlastnit i vy?

Mince z prestižní aukce Augustus Caesar
Mince z prestižní aukce Augustus Caesar, Zdroj: Zlataky.cz

Snad každý sběratel mincí touží po modelu, který je něčím vzácný. Prostřednictvím zlatých mincí z aukcí přichází příležitost takové získat.

Zlaté investiční mince jsou bezpečnou investicí a spolehlivou pojistkou pro uložení peněz, kterou ocení jak drobní střadatelé, tak ostřílení investoři. Jaké mince jsou například k mání?

Upozornění:

Tento článek není investičním doporučením ani radou, jedná se pouze o názor autora na současnou situaci na trzích.  U investic je dobré mít vždy na paměti, že jejich historická výkonnost není ukazatelem ani zárukou výkonnosti v budoucnu. Hodnota investic může klesat i stoupat a návratnost investic není zaručena.

Aukce mincí je prestižní záležitost

Níže vybrané mince z prestižních aukcí byly vydávány jako limitovaná edice a často jsou jen obtížně sehnatelné. O to je samozřejmě jejich hodnota vyšší. A o jaké kousky jde?

Prémiové zlatá mince Elk ze série Call of the Wild v kvalitě Proof, o váze 1 oz a ryzosti 99,999 % zlata. Hlavním motivem je řvoucí jelen na rubu s několika nápisy a údaji o ryzosti a váze. Na licí je tradiční portrét Alžběty II.

Zlatá mince Elk s jelenem na rubu
Zlatá mince Elk s jelenem na rubu, Zdroj: Zlataky.cz

Mince Double Sovereign Australia 2019 z 22karátového zlata v Proof kvalitě. Vyšla k příležitosti 200. výročí narození královny Viktorie. Dominantou je vavřínový věnec na rubu mince a několik nápisů, líc nese portrét královny Alžběty II.

Mince Double Sovereign Australia 2019
Mince Double Sovereign Australia 2019, Zdroj: Zlataky.cz

Pamětní mince The World of your Soul 2017 v Proof kvalitě, kterou vydalo království Niue a vyrobila ji Polská mincovna v ryzosti 99,99 % zlata. Hlavním tématem je vnitřní krása člověka. Rubovou stranu tvoří bohaté vzory, rytiny a barevný digitální tisk. Nechybí nápis Svět tvé duše v několika jazycích. Na líci najdete portrét královny Alžběty II., znak Polské mincovny a několik textů.

Rub Pamětní mince The World of your Soul 2017
Rub Pamětní mince The World of your Soul 2017, Zdroj: Zlataky.cz

Jak sbírat mince z aukcí? Třeba na Zlaťáky.cz

Jak bylo řečeno výše, některé aukční mince můžete přímo vlastnit. A jestli si pod pojmem aukce představujete, že budete muset jet někam ve fraku na zámek, kde se s několika profesionálními investory budete přetahovat o zlaté investiční mince, tak věřte, že je to mnohem jednodušší.

Někteří prodejci mince na aukcích skoupí a pak je dále posílají do oběhu, kde si je úplně v klidu – přímo z tepla vašeho domova – můžete objednat. Takovým obchodníkem jsou například Zlaťáky.cz, které přímo na svých stránkách nabízí mince z prestižních aukcí. Stačí si jen vybrat a vzácnou aukční minci máte doma.

Počítejte ale, že o aukční mince je obecně velký zájem. Pokud tedy narazíte na nějakou minci, která se vám bude zamlouvat, je třeba jednat co nejrychleji. Protože pokud si vezmete několik hodin na rozmyšlenou, obvykle se objeví jiný zájemce, který, na rozdíl od vás, s nákupem váhat nebude.