5 snadných způsobů, jak si ověřit, že máte doma pravé zlato a ne padělek

Ověření pravosti zlatých mincí
Mince v obalech, zdroj fotografie: ShutterStock

Zlato je dobrou investicí i hodnotným darem.  To z něj zároveň dělá oblíbenou komoditu padělatelů. Existuje pár způsobů, jak ryzost drahého kovu identifikovat. Co odlišuje pravé zlato od padělaného?

Jak vzniká zlato? Jeho vnik vědci spojují s explozí supernov a srážkou neutronových hvězd. Při těchto procesech vznikne taková energie, která umožňuje sloučení prvků do podoby atomu zlata, které má svou jasně danou strukturu a vlastnosti. Máte doma nějaký zlatý kousek? Ujistěte se, že je pravý.

1. Vizuální kontrola

Nejjednodušší možnost je ověření pohledem. Zlaté a stříbrné mince musí mít uvedeny všechny podstatné údaje:

  • ryzost,
  • použitý materiál,
  • hmotnost v uncích, zlomcích unce, gramech nebo kg,
  • většině případů také nominální hodnota.

2. Porovnání s originálem

Zatímco šperky nad váhu 0,5 g jsou označeny puncovní značkou, pro mince a slitky tato povinnost neplatí. Pravost mince můžete ověřit porovnáním s originálem. Klidně využijte zdroje v podobě obrázků a katalogů z mincovny, kde byla vyrobena.

3. Test magnetem

K tomuto testu potřebujete silnější neodymový magnet. Přiložte magnet ke zlaté medaili, šperku nebo cihličce a uvidíte, zda zareaguje. Dobrým vodítkem je také případný rez. Zlato nerezaví.

4. Ocet

Kápněte pár kapek octa na zlato a uvidíte, co se stane. Když nic, máte pravé zlato. Pokud kapky změní barvu kovu, máte ošizený předmět.

5. Hmotnost

Hmotnost zlatých investičních mincí je dalším dobrým ukazatelem pravosti. Testovaný produkt zvažte několikrát pro větší přesnost a porovnejte s váhou udávanou výrobcem. Zásadní je i kontrola velikosti. Obojí najednou se totiž nedá ošálit. U padělků vždy váží jiný kov víc, nebo je váha v pořádku, ale špatný je rozměr slitků či průměr mincí.

Ověření u renomovaného prodejce

Při ověřování pravosti se vždy vyplatí kombinovat více metod zároveň. Ideální je nechat si ověřit pravost u některého renomovaného prodejce, a ještě lépe si takového vybírat již při nákupu.

Ohlídejte si původ šperků, zlatých slitků nebo jiných produktů ze zlata. Jen tak zbytečně nepřijdete o peníze.