Chcete prodat investiční zlato nebo stříbro? Co je dobré vědět o výkupu?

Investiční zlato a stříbro
Investiční zlaté mince, zdroj fotografie: shutterstock

Zlato a stříbro představují trvalou hodnotu, některé věci ve světě investic do cenných kovů se ale v průběhu času i tak výrazně proměnily. Výkup zlata a stříbra už dávno neprobíhá v omšelých zastavárnách, kde jen stěží získáte za své zboží adekvátní ohodnocení a kde se vaše investice jen sotva zhodnotí. Pokud se dnes rozhodnete k prodeji svého investičního zlata či stříbra, budou se vám v příjemném prostředí věnovat skuteční odborníci, kteří ochotně poradí a navrhnou adekvátní cenu.

Důvod k prodeji investičního zlata a stříbra se vždycky najde

Důvody, proč prodat nakoupené zlato či stříbro, mohou být různé a velmi individuální. Od proměny struktury sběratelského portfolia, přes praktickou potřebu získat v dané chvíli hotovost na jiné investice až třeba po skutečnost, že vás některé vaše mince či slitky — zkrátka a dobře — omrzely. Ať už ovšem budou konkrétní podněty, jenž vás k prodeji investičních kovů vedou, jakékoli, neměli byste zapomenout zjistit si předem alespoň pár základních informací o tom, jak výkup drahých kovů funguje a kde své investiční zlato či stříbro prodat. Jedná se totiž o poměrně specifickou oblast trhu a tomu také odpovídají některé zvyklosti a okolnosti.

Výkup investičního zlata a stříbra s jistotou

Výkup investičního zlata a stříbra obvykle probíhá pouze u vybraných výrobců a prodejců. Ideální proto bude, když se rozhodnete prodat přímo tam, kde jste své zboží v minulosti nakoupili. Na to je ovšem dobré myslet již při samotném nákupu: ne každý prodejce totiž musí investiční kovy také zpětně vykupovat.

V ideálním případě si proto ještě před tím, než se kdekoli rozhodnete ke koupi mincí či slitků z drahých kovů, ověřte, zda vámi vybraný prodejce nabízí rovněž zpětný odkup. A zjistěte si, zda o výkupu poskytuje dostatečné množství transparentních informací.

Mělo by být samozřejmostí, že váš prodejce zveřejňuje výkupní ceny zlata a stříbra například na svých webových stránkách a že nabízí výhodný poměr mezi prodejní a výkupní cenou. Hodí se také věnovat pozornost i komentářům a hodnocením zákazníků na webu či sociálních sítích, abyste získali představu, zda se vám na daném prodejním místě budou věnovat skuteční odborníci.

U jednotlivých obchodníků se také může lišit rozsah vykupovaných značek a výrobců. U nás na Zlataky.cz od vás vykoupíme zlaté slitky a mince od naprosté většiny předních světových výrobců, jako jsou Argor-Heraeus, PAMP, Valcambi, Heraeus, Münze Österreich či Perth Mint, stejně jako všechny oblíbené motivy investičních zlatých mincí, až to budou Wiener Philharmoniker, Maple Leaf či American Eagle. Výkup za výhodné ceny nabízíme i v případě investičního stříbra z dílen předních světových mincoven.

I výkup investičního stříbra nebo zlata má své podmínky

Při zpětném prodeji investičních slitků či mincí je třeba také pamatovat na to, že produkt musí splňovat určitá kritéria, aby ho prodejce od vás chtěl a mohl za adekvátní cenu vykoupit. Především pak mince či slitky nesmějí být nijak poškozené ani zoxidované. U slitků je navíc třeba počítat s tím, že bude nutné se prokázat i certifikátem pravosti svého zboží. Výhodou naopak je, že množství slitků a mincí při výkupu není nijak omezeno.

Cena investičních drahých kovů při prodeji se stanovuje dynamicky dle aktuální výkupní ceny, která bývá uvedena na webových stránkách. Cena stříbra při výkupu na Zlataky.cz aktuálně začíná na 15 Kč za 1 g a výkup zlata na 1 227 Kč za 1 g.

Neodcházejte bez dokladu

Ať už ale budete prodávat osobně či online, vždy si pro každou transakci nechte vystavit doklad o prodeji pro případ pozdější reklamace. Neměly by na něm chybět vaše údaje. Zároveň mějte při ruce občanský průkaz, jímž se budete pravděpodobně muset prokázat. Výplata může probíhat v hotovosti, nebo i bezhotovostně převodem na účet.